Ridskolehästar

Ridskolan startade hösten 1992. Dessförinnan hade Ylva hållit lektioner på sina privata hästar på begäran då det mest fanns turridning att tillgå i Stockholm och övriga landet. Istället för att starta turridning som så många andra började sin bana, så startade Ylva efter önskemål den första ridskolan för islandshästar. Där användes i början Ylvas egna tävlingshästar och inlånade privathästar, och efter hand köptes det in och byttes ut hästar till ridskolan. Än idag verkar en del av Ylvas gamla tävlingshästar, avelshästar, privathästar och rena ridskolehästar i verksamheten. Verksamheten har också utökats med välutbildade lusitanohästar för den lite mer vana ryttaren.

Våra ridskolehästar

Ástamin från Fors Gård (även avel)

Sto, svartskäck, f. 2008
e. Geimfari från Lind
u. Assa från Fors
ue. Mökkur frá Varmalaek

Ástamin har en BLUP på 116. Bedömning som 5 åring: ext 7.72 rid 7.88 tot 7.82.

astamin-uppstalld

Atorka från Fors (även avel)

Sto, musblack, född 2001.
e. Segull frá Skardi
u. Assa från Fors
Avelsvärderat femgångsto, totalpoäng 7.70. Ägare Linnea Hagander

Johanna Martin och Atorka

kjell-berggren-atorka

Bliki frå Myran (inlånad privathäst)

Valack, svartskäck, född 1990.
e. Thokki frá Kilhraun
u. Indis frá Flugimyri
ue. Freyr fra Flugimyri

Bliki ägs av Antonio Sanchez, Ylvas make. Bliki är en femgångare med mycket pass, och tölt i kort till mellantempo. Bliki travar men behöver att ryttaren har bra balans och inte stör honom. Han fattar galopp fint men har lite svårt att få plats på ridbanan i galopp.

bliki1

bliki2

Dagrún frá Stóra-Kálfalaek II (även avel)

Sto, vitblack, född 1992
e. Dagur frá Kjarnholtum I (tot. 8.24, ridegenskaper 8.57, 9.5 för tölt, förstapremie för avkommor)
u. Mosa frá Hvítanesi
ue. Brúnn frá Dalasýslu

Dagrún är ett fyrgångssto, inköpt på Island. Ylva tog hem henne dräktig med Randver, hon fick ett isabellskäck stoföl. Dagrún har sedan fått två avkommor med Mökkur också. Dagrún är snäll och lättsam och ren i sina fyra gångarter, medelstor vänlig häst. Tycker om att gnida in sig ordentligt i leran i hagen. Lätt och fin i munnen, lite bekväm av sig. Kan ridas av alla!

hp photosmart 720

hp photosmart 720

Dimbrá från Järvsand

Sto, gulsvart med snopp, född 1999
e. Hágangur frá Sveinatungu
u. Sif frá Stafholtsveggum
ue. Jarl frá Höfda

Dimbrá är en snäll välutbildad dam, passar de flesta ryttare. Tävlas lite av Ylvas barnbarn Alicia som sitter på ryggen på henne på bilden. Dimbrá har haft en skada så hon kan inte gå fullt utan får arbeta sparsamt för att fortsätta att hålla sig frisk. Bör heller inte ha för obalanserade ryttare så hon snedbelastar sin gamla skada, vi vill ju att hon skall fortsätta vara frisk och må bra.

img_4445-2

Frán från Alby

Sto, svart, född 1996
e. Flipi från Österåker
u.Króna frá Skardi
ue. Amor frá Keldudal

Frán, eller Frallan som hon kallas, är en fint bedömt femgångssto med mycket motor och härlig tölt. Avelsvärderad till en totalpoäng på 7.77. Frán är välbyggd och kraftig och gillar att pussas och bli ompysslad.

IMG_2314

IMG_2333

Gimmstein från Mörtö

Valack, svart med stjärn, född 1990
e. Dropi frá Miðsitju
u. Gola frá Hæringsstöðum (tot. 8.05)
ue. Fáfnir frá Fagranesi (hederspremiehingst)

Gimsteinn betyder ädelsten och det är han verkligen! Liten men naggande god, alla barns favorit, trygg och en aning bekväm men gör allting man ber honom om. Han är egentligen femgångare men rids som en fyrgångare. Gimsteinn är svenskfödd och är vår ridskolelärare Maries första häst som hon tävlade upp till SM-nivå. Hon red in honom själv när han var 4 år gammal. Han börjar nu bli till åren och används mest på ungdomsgrupper. Han bör ha små och lätta ryttare och inte bära för tungt.

hp photosmart 720

hp photosmart 720

Höfði frá Álftárósi

Valack, skimmelskäck, född 1996
e. Teigur frá Husatoftum (tot. 8.15)
u. Hela frá Álftárósi
ue. Eiðfaxi frá Stykkishólmi (tot. 8.04, hederspremie för avkommor)

Höfdi är femgångare, en stor härlig valack med trevlig tölt. Han är skimmelskäck, men som alla skimlar så har skäckfläckarna bleknat bort. Han är alltid tjänstvillig och töltar på, travar och galopperar men har lite svårt att få plats i galoppen i ridhuset. Lite kinkig med att sätta på tränset, varför vet vi inte men vi tror att han haft en munskada på Island innan han kom hit. Han lägger ofta huvudet på sned också när man rider honom, vi har aldrig funnit någon orsak till det och inget synligt fel heller. Då han alltid kämpar på och är pigg och glad och lättsam i övrigt så har han fått ha sin lilla egenhet.

höfdi

Kátina vom Störtal (även avel)

Sto, gulbrunblack, född 1996
e. Kolskeggur frá Asmundarstödum (tot. 8.15 icke-feif-bedömning, 9.5 för pass)
ee. Hraunar frá Saudárkróki
u. Nina vom Störtal
ue. Blöndal frá Stafholti (tot. 7.77)

Kátina är ett femgångsto med mycket tölt och pass och oförtruten energi. Hon är pigg och framåt, spensligt byggd men stark. Hon har svårt för galoppen i ridhuset och tycker pass är mycket bättre. Kátina har fått två avkommor efter Mökkur, Kelda och Kara, har även innan sin tid i Sverige en avkomma. Kátina är en härligt glad häst att rida, alltid framåt med bra bjudning. Avelsvärderad som fyraåring i sitt hemland Österrike. Kátina är tyvärr blind på sitt vänstra öga, troligen en skada som aldrig upptäcktes i tid, men hon lider inte av det och klarar sig fint ändå.

IMG_2404

IMG_2395

Muninn frá Röde Hus

Valack, svart född 1995
e. Hrannar frá Selfossi
u. Svala frá Görlev
ue. Blakkur frá Saudardalsi

Muninn är en svart femgångsvalack med rena och fina gångarter. Han har bra tölt och trav, lagom pigg och gör sitt bästa. Stor och välbalanserad kille, kan ridas av alla. Muninn har haft fång men är friskförklarad idag. Man måste dock alltid vara noggrann med hans matsedel och inte göra hastiga foderbyten eller låta honom äta för mycket grönt.

muninn

Nökkvi frá Lambleiksstödum

Valack, brun, född 1998
e. Svipur frá Gerdi
u. Eyjalin frá Thingdal
ue. Seifur frá Saudarkroki

Nökkvi är en stor viktbärande kille, godmodig och kan mycket för de ryttare som ber honom gå fram ordentligt. Femgångare med bra trav och passtaktig i tölten om man inte får ihop honom. Anpassar sig väl till ryttaren och tuffar på. Nökkvi har tyvärr lite eksem som han fick innan han kom hit, men klarar sig bra numera bara han får ett täcke på sig under knottperioden.

nokkvi

IMG_2353

Saga från Fexgården

Sto, rödblack, född 2000
e. Dugur frá Minni-Borg
u. Grobba frá Eyrarbakka

Saga är ett piggt fyrgångssto med mycket motor och mycket tölt och stora gångarter. En härlig häst som kräver lite mer rutinerad rytttare. Hon är avelsvärderad med en totalpoäng på 7.72 och har ett föl efter Mökkur. Saga har tävlats lite när hon var yngre.

IMG_2445

IMG_2371

Sindra från Persbacka

Sto, brun med stjärn, född 2007
e.Nökkvi frá Vestra-Geldingaholti
u. Brá frá Varmalaek
ue. Freyr frá Akureyri

Sindra är ett ambitiöst fyrgångssto, förhållandevis ung i sin utbildning då hon reds in först som sexåring. Hon är mycket lättsam att rida och välbalanserad i sina gångarter, gör alltid sitt bästa. Hon gillar våra uteritter mer än att vara i ridskolan då hon gärna vill ”hänga” på någon av de andra hästarna och inte är så självständig alltid. Men den trygga välbalanserade ryttaren med stilla hand tycker hon är en fröjd att rida.

Skjóni frá Breidabolsstad

Valack, rödskäck, född 1990
e. Sokron frá Holi/v Dalvik
u. Spadadrottning frá Moeldarhvoli

Skjóni är en femgångsvalack med mycket tölt, fin trav och galopp. Han gör alltid sitt bästa, ambitiös kille. Skjóni är bästis med Höfdi som han kom tillsammans med från Island. Populär häst i ridskolan som är lagom pigg utan att vara bekväm. Lika trevlig på uteritt som på ridskola. Gillar inte mopeder och motorcyklar då han blev påkörd av en härute på vägen, och stod skadad en sommar.

skjoni

Sóla frá Hellatúni II

Sto, rödblack, född 1992
e. Halldór Tryggvi frá Dalsseli
ee. Bylur frá Kolkuós
u. Svöl frá Hellatuni
ue. Svalur frá Hellatuni

Utsedd som bästa ridskolehäst på B-instruktörskurser för SIF – flera har tagit sin examen med Sólas hjälp! Sóla är ett islandsfött fyrgångssto som arbetat i många år och är stark, lagom vilja. Lika snäll på både uteritt som på ridskolan, stark i traven och vill gärna ha lite sprutt för att hålla tölten. Har fött en avkomma på Island som står i Norge samt har en Mökkurdotter som heter Solamin.

hp photosmart 720

hp photosmart 720

Stefnir Mökkursson från Rosgården

Valack, brun, född 1999

Toppstjarna från Tjusta

Sto, brunskäck, född 2002
e. Meitill frá Kjarnholtum
u. Janting från Bärby

Fint vackert svenskfött femgångssto med mycket tölt och pass. Fina rörelser även i trav och galopp. Lagom bra vilja, känslig och lättsam. Spensligt byggt men lite över medel i mankhöjd. Toppstjarna kan vara lite vimsig ibland på ett charmigt sätt. Hon är poppis bland eleverna då hon är väldigt lätt i handen och töltar iväg med lätta steg.

toppstjarna

Tor frá Stykkishólmi

Valack, fux, född 1995
e. Adam frá Medalfelli (tot. 8.24, 9 på lynne och form under ryttare, hederspremie för avkommor)
ee. Hrafn 802 frá Holtsmúla (tot. 8.56, 9 på tölt, trav, lynne och form under ryttare)
u. Dögun frá Hrappsstöðum (tot. 7.90, 9 för vilja)
ue. Kjarval frá Saudárkróki (tot. 8.32, varav 8.70 för ridegenskaper, 9 på trav, lynne och vilja, hederspremie för avkommor)

Tor är en kraftig kille, en aning bekväm men väldigt trygg och rolig om man rider fram honom ordentligt. Han är femgångare men rids som fyrgångare. Tor behöver mycket uppvärmning då han har utläkt spatt på båda bak, vilket gör honom lite stel i början av ridpasset. Han kan det mesta och är en välskolad kille.

tor

Vaka frá Bíldhóli (även avel)

Sto, brunblack, född 1990
e. Dagur frá Kjarnholtum I (tot. 8.24, ridegenskaper 8.57, 9.5 för tölt, förstapremie för avkommor)
u. Snörp frá Hallkelsstaðahlíð.
ue. Svalur frá Hallkelsstaðahlíð

Vaka är ett litet underbart femgångssto med mycket tölt, pigg och alltid tjänstvillig. Hon har fått tre avkommor varav den första Vel är i första klass. Hon har även en son efter Mökkur som heter Vitnir, en fin valack med mycket tölt.

IMG_2385

Tidigare ridskolehästar

Saknar du någon häst? Här hittar du hästar som gått i ridskoleverksamheten tidigare.

Kommentarer är stängda